Weekend cu miros de scortisoara

Incet dar sigur ne apropiem din nou de weekend. Ce variante de petrecere a timpului ne raman pentru perioada aceasta? Vremea rece, iarna sosita prea devreme nu ne lasa foarte multe optiuni. Ei bine, daca aveti dispozitia necesara va prezint o reteta pe care am testat-o de multe ori si a fost mereu un deliciu pentru cei care au avut parte de ea.
Si fiindca tot este asa de frig va propun acesta prajitura cu mere si scortisoara ca sa ne incalzim un pic si sa anticipam mirosul sarbatorilor.

Reteta despre care vorbesc este una foarte simpla, rapida si foarte usor de facut chiar si chiar si gospodinele fara experienta in d’ale prajituritului o pot incerca fara emotii.

prajituracumere

Ingrediente:

– 5 oua mari
– 1 cana de zahar + 200 gr de zahar
– 1 cana de ulei
– 11-12 linguri de faina
– 1 plic de praf de copt
– esenta de vanilie sau zahar vanilat dupa gust
– 1 kg de mere
– scortisoara dupa gust (1-2 linguri)
– 5 linguri de pesmet + 3 linguri de pesmet
– unt si faina pentru uns tava

Pentru inceput avem nevoie de 1 kg de mere pe care le curatam si dam pe razatoare. Peste ele adaugam 200 g de zahar, scortisoara dupa gust si 5 linguri de pesmet pentru a absorbi un pic din zeama merelor.
Pentru blat avem nevoie de 5 oua mari pe care le frecam cu 300 g de zahar ( cam o cana), peste care adaugam o cana de ulei si omogenizam. Turnam apoi faina treptat (11-12 linguri) si un plic de praf de copt. Putem adauga si zahar vanilat pentru mai multa aroma.
In tava unsa cu unt si tapetata cu faina, turnam jumatate din compozitie peste care pudram cu pesmet, adaugam merele si turnam si cealalta parte a aluatului. Prajitura se coace la cuptorul incins, dar nu uitati sa reglati apoi temperatura potrivita. O puteti servi fie cu zahar pudra pe deasupra, fie pur si simplu.

Reteta este preluata de pe www.teoskitchen.ro

Piperul, partenerul de solnita al sarii

Dupa ce ne-am delectat cu amanunte legate de istoria sarii, urmatorul condiment a carui poveste o vom asculta este piperul, partenerul de viata (solnita) al acesteia. Pana si in expresii acestea sunt nedespartite. Desi nu ne prea place cand cineva ne face cu sare si piper, cand vine vorba de gastronomie efectul acestor condimente este unul recunoscut.

piper

Piperul era considerat aurul negru in vechime. In acele timpuri oamenii isi plateau adesea chiria in boabe de piper, datoriile erau achitate in piper, iar valoarea unui nobil era estimata dupa cantitatea de piper pe care o detinea.

Istoria piperului

Originar din India, din padurile musonice, piperul a fost folosit drept condiment la gatit inca dinainte de anul 2000 i.Hr., din vremurile preistorice. Numit de indienii din sud-vestul Indiei, de pe coastele Malabarului pipeli, Piper Nigrum, denumirea stiintifica de astazi a plantei, mai este supranumit si regele condimentelor.

Comertul cu piper pe care India il avea cu tarile din Vest este mentionat in texte grecesti si romane. Negustorii din Arabia de sud detineau monopolul asupra comertului cu piper inca din anul 1000 i.Hr.; pentru a-si pastra aceasta exclusivitate acestia inventasera tot felul de basme cu privire la obstacolele pe care le intalneau in procurarea condimentelor (dragoni care pazeau plantele de piper). Prin secolul I d.Hr. un negustor grec a descoperit musonii, gasind astfel modalitatea de a reduce calatoria pe Mediteraneena catre India la un an, in loc de doi. Romanii au devenit si ei clienti fideli ai Indiei, dintre condimentele aduse cel mai folosit fiind piperul. Se pare ca grecii preferau piperul pentru scopuri medicinale(pentru tratarea diferitelor afectiuni precum constipatia, dureri ale articulatiilor, infectii ale ochilor, afectiuni cardiace), in timp de romanii erau innebuniti dupa gustul picant pe care piperul il oferea mancarii. Cam prin anul 500 i. Hr piperul ajunsese in Grecia, dar era foarte scump si doar familiile instarite si-l puteau permite. In jurul anului 100 i.Hr, piperul ajunsese si in Roma si restul Europei. Mai tarziu, in jurul anilor 200 d.Hr. acesta a ajuns si in China. In aceasi perioada piperul era foarte popular si in imperiul Islamic.

Mai tarziu prin secolul X orasele italiene Venetia si Geneva detineau monopolul asupra transportului de piper prin Mediteraneana. Fiind un condiment atat de cautat, negustorii puteau sa stabileasca propriile preturi, piperul fiind un lux in Europa in perioada medievala. Expresia din olandeaza “scump ca piperul” se refera tocmai la ceva foarte scump, sau ‘piperat’ cum spunem noi atunci cand ne referim la pretul unui produs. Pentru aceste orase, precum si portul Marseille din Franta acest comert cu condimente le-a asigurat o perioada infloritoare. Exploratori precum Cristofor Columb, Vasco da Gama si Sir Francis Drake au pornit si ei in cautarea mirodeniilor. Columb si-a umplut corabiile cu ceea ce a crezut a fi piper si le-a adus tocmai din Indii, dar doar in Spania a descoperit ca nu era valorosul piper, ci ardei iute.

In secolul XV, datorita goanei dupa piper au fost explorate coastele africane si s-a gasit o noua ruta catre India. In 1497 Vasco de Gamma a ocolit Capul Bunei Sperante si a debarcat in India, raspunsul acestuia la intrebarea plina de uimire a negustorilor arabi legata de modul in care a ajuns acolo fiind: “Cautand crestini si mirodenii.”

Cum arata piperul?

Piperul este fructul unei plante cățărătoare, ce poate atinge inaltimi de pana la 8 metri in mod spontan sau 4 metri in culturi. Este o planta veșnic verde care rodește începând din al optulea an de viață timp de 20 de ani iar fructele sunt, în funcție de stadiul de coacere, de culoare verzi sau roșii, asemăntoare la formă cu coacăzele. Piperul este de 4 feluri care se deosebesc in functie de perioada de recoltare si prelucrare: piper verde, piper negru, piper alb si piper rosu.

Ca sarea-n bucate

Cine nu isi aduce aminte de povestea lui Petre Ispirescu in care cea mai mica din fetele imparatului a asemanat dragostea pe care i-o purta tatalui ei cu sarea in bucate? Sarea este condimentul care nu poate lipsi din meniurile noastre. Suntem obisnuiti sa o avem tot timpul pe masa si ni se pare ceva banal, o gasim tot timpul pe rafturile magazinelor, sub diverse forme (iodata, neiodata, de mare, fina, extrafina), dar sarea a parcurs un lung drum pana sa ajunga aici si a ‘condimentat’ istoria lumii.

condimente,sare
De la inceputurile timpurilor pe urmele sarii

Intr-una din scrierile de acum 4700 de ani din China sunt inregistrate peste 40 de feluri de sare si sunt descrise 2 metode de extragere si prelucrare a acesteia, care sunt inca folosite si astazi. Apa din ocean era pusa in vase de lut si fiarta pana cand ramanea doar sarea. Sarea a fost mentionata si in alte scrieri pe table de lut in Babilonul antic si pe papirusuri egiptene. Egiptenii si alte civilizatii timpurii sunt redati in desene folosind sarea ca conservant. Animalele pe care acestia le vanau erau infasurate in sare pentru a le conserva o perioada mai lunga de timp, datorita climatului cald. De asemenea, o combinatie pe baza de sare, numita natron (o substanta care se gasea din abundenta pe raul Nil), era folosita pentru mumifiere.
In antichitate sarea era folosita si pentru sanatate, lipsa sarii putand afecta foarte mult starea de sanatate a unei populatii si a vitelor. Sarea era asa de importanta incat in unele regiuni era folosita ca moneda. Negotul cu sare se facea din vremuri stravechi- erau aduse blocuri de sare de pe coastele Africii in orasele de pe continent din Orientul Mijlociu.
Un alt lucru interesant legat de sare este acela ca de la acest cuvant ar fi luat nastere termenul de salariu. In urma cu 2500 de ani soldatii romani erau platiti cu bani de sare “solarium argentums.” Unul din cele mai circulate drumuri care duceau la Roma era Via Solaria (drumul sarii).
Datorita tehnologiei astazi avem frigidere si congelatoare de toate felurile, dar sarea a reprezentat cea mai buna modalitate de pastrare a carnii si a alimentelor nealterate de-a lungul timpului. Si astazi exista anumite produse de carne care se prepara cu sare, se afuma si se pot consuma toata iarna.

Sarea in religie

Sarea este si un simbol frecvent intalnit in diferite religii si culturi. In Grecia ca si simbol al puritatii sarea era folosita in ritualurile de inchinare. La templul evreilor jertfele includeau si sare, iar in ziua de Sabat evreii isi inmuiau painea in sare ca aducere aminte a acestora. In Biblie sunt peste 30 de referinte la sare, Iisus numindu-i pe ucenici “sarea pamantului.” In pictura lui Leonardo DaVinci, “Cina cea de taina,” Iuda varsa sarea, simbol al nenorocirii si al ghinionului, de unde si superstitia de astazi.

Taxe in…sare

Taxele si monopolul asupra sarii au condus la raboaie si proteste in toata lumea, incepand cu China si parti ale Africii. Una din cauzele Revolutiei franceze a fost nemultumirea fata de taxa impusa pe sare(“gabelle”- fiecare cetatean cu varsta de peste 8 ani era obligat sa cumpere o cantitate minima de sare pe saptamana la un pret stabilit.)

Stiati ca:
• Orasele din Anglia care se termina cu “-wich”, “-lick” si “-saal” erau cunoscute ca fiind producatoare de sare?
• In Evul Mediu datorita pretului ridicat sarea se mai numea si “aurul alb”?
• Marsul sarii din 1930 a fost un protest civil condus de Mahatma Gandhi impotriva conducerii britanicilor asupra Indiei?
• In Etiopia sarea a fost folosita ca moneda de schimb, sub forma unor bucati de sare numite amoleh, pana in secolul al XX-lea?
• Cea mai mare campie de sare din lume se gaseste in Bolivia (Uyuni) si are in jur de 10 000 km patrati?

Sursa: http://www.maldonsalt.co.uk

Vinete umplute cu legume si sunca

Zilele noastre sunt de cele mai multe ori aglomerate, pentru cei mai multi dintre noi gatitul nemaiavand loc in programul nostru. Alegem deseori sa comandam meniul zilei care ne face cu ochiul dintre ofertele pe care restaurantele ni le pun la dispozitie, iar cand aceasta nu este o optiune, gatim ceva pe fuga.
Weekend-ul insa ne aduce timpul de care avem nevoie pentru a ne rasfata si relaxa. Fiecare dintre noi avem propriul fel de a face acest lucru, iar gatitul poate fi alegerea celor pasionati de aceasta “arta”.
“Ce sa mai gatesc?” este intrebarea cu care fiecare gospodina se confrunta adeseori. Astfel am ajuns noi, cei de la azilapranz, sa scriem Reteta de weekend, prin care va vom prezenta sugestii de retete gustoase si interesante.
Pentru ca suntem la sfarsitul toamnei si ne mai putem bucura de legume proaspete doar pentru putina vreme ne-am gandit sa incepem cu o reteta de vinete umplute.
Deci, nu uitati sa includeti in cumparaturi urmatoarele alimente de care vom avea umplute pentru reteta de weekend: 3 vinete (sau mai multe daca vine si gasca de prieteni in vizita), 2 ardei grasi (pentru aspect pot fi de culori diferite) 1 dovlecel mic si fraged, 2 cepe, 3 rosii faine, niste patrunjel, cateva felii de sunca presata de pui (curcan sau orice preferati), 100 g de cascaval si bineinteles condimente (sare, piper, oregano).
Daca le-ati gasit pe toate, haideti la bucatatie! Si iata ce avem de facut: spalam vinetele si le taiem in doua pe lungime, dupa care cu o lingurita scobim miezul, pastrand cojile pentru a le umple. Tocam ceapa si ardeiul si le punem la calit in putin ulei, dupa cateva minute adaugam dovlecelul taiat cubulete si rosiile(decojite si date pe razatoare sau blender), miezul vinetelor tocat si el si patrunjelul; nu uitam bineinteles sa condimentam acest sos de legume, dupa preferinte, cu piper si oregano. Revenind la barcutele noastre de vinete peste care am presarat un praf de sare, punem compozitia de legume, peste care adaugam o felie de sunca, iar deasupra cascaval ras. Se aseaza pe hartie de copt si se dau la cuptor cam 20 de minute (pana cand vinetele sunt patrunse). Miroase bine, nu-i asa?

vineteumplute

Sugestie de prezentare

Povestea condimentelor

povesteacondimentelorr

Mancarea trebuie savurata, sunteti de acord nu? Fie ca servim masa la restaurant, fie ca ne exersam calitatile de bucatari, exista aceste ingrediente de care nu trebuie sa uitam. Desi neinsemnate din punct de vedere cantitativ, condimentele pot face o mare diferenta in gustul si aroma alimentelor preparate.

CONDIMENT, condimente, s.n. Substanță de natură minerală (sare) sau vegetală     (frunze, semințe, rădăcini, fructe întregi sau măcinate) sau un preparat din acestea (oțet, ulei, esență, extract, pastă, sos etc.), sau obținută prin sinteză (aromă, esență), care, adăugată unor produse alimentare sau preparate culinare, le conferă un gust sau o aromă specifice, contribuie la conservarea acestora, precum și la stimularea apetitului și a digestiei.

Astazi gasim in magazine tot felul de condimente cu arome si culori diverse si putem incerca combinatiile care ne plac pentru a oferi un plus de savoare preparatelor culinare. Dar care este povestea acestor mirodenii? Istoria condimentelor este una foarte interesanta si fascinanta.
Aceste ingrediente puternice folosite in pregatirea mancarii, a bauturilor, a medicamentelor si chiar a produselor cosmetice, au fost cautate si folosite inca din vechime.
Condimentele au fost importante pentru omenire inca de la inceputul istoriei; mentionari legate de acestea apar in Epopeea lui Ghilgames, in Cantarea lui Dumnezeu (Bhagavad-Gita) si in Vechiul Testament. Arheologii au descoperit mirodenii in mormintele egiptene inca inainte de anul 3000 î.Hr.; acestea erau folosite pentru imbalsamare datorita proprietatilor de conservare pe care le au.
In Evul Mediu mirodeniile jucau un rol important in viata economica si politica, valoarea unora dintre ele fiind asemenea aurului. Condimentele erau considerate substante rare si valoroase, nu doar datorita aromei lor, ci mai ales datorita folosirii lor in medicina si in conservarea alimentelor.
Intre anii 200 î.Hr si 1200 d.Hr. romanii au inceput sa faca comert cu mirodenii navigand intre Egipt si India, o calatorie lunga si grea pe Oceanul Indian, ca sa aduca piper, scortisoara, nucsoara, ghimbir. Datorita pretului lor foarte ridicat, in acea perioada, mirodeniile erau disponibile doar clasei superioare. In anul 410 cand gotii au cucerit Roma conducatorul lor a cerut pentru rascumpararea locuitorilor in afara de aur, bijuterii si matase si 13700 kg de piper boabe. In Evul Mediu cele mai valoroase condimente veneau din China, India si Insulele Indoneziene.
Cu aceasta scurta introducere va invit intr-o calatorie condimentata. Vom afla picanterii si lucruri utile despre cele mai cunoscute condimente ale lumii.

Saptamana Restaurantelor, editia de toamna

 

saptamanarestaurantelor

Dupa succesul pe care prima editie a Saptamanii restaurantelor l-a avut in primavara acestui an, cu peste 1000 de rezervari efectuate, organizatorii au hotarat sa continue acest proiect cu o editie de toamna.  Daca in luna mai evenimentul s-a desfasurat doar in Bucuresti, editia de toamna a Saptamanii restaurantelor se desfasoara atat in Bucuresti, ci si in alte cateva orase din tara: Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Iasi, Constanta, in perioada 22- 28 septembrie.

Saptamana restaurantelor este un proiect organizat de Romania Culinara, Top Hospitality Romania si STAR CHEFS, avand ca sponsor principal compania Selgros.

Restaurantele participante la Saptamana restaurantelor ofera discounturi de minim 25%, evenimente surpriza si alte premii pentru clientii inscrisi la acest eveniment. Pentru clienti aceasta este o ocazie buna de a descoperi noi restaurante, de a incerca meniuri pe care nu si le permit in mod normal. Pentru restaurante acest eveniment reprezinta o buna oportunitate de a se promova si de a-si largi sfera clientilor.

Ideea unui astfel de proiect nu este ceva nou la nivel international, astfel de promotii ale restaurantelor fiind organizate de mai multi ani in diferite orase din Statele Unite, in Londra si alte orase europene.

In cadrul acestei saptamani vei putea alege din aproximativ 100 de locatii din cele mai mari orase ale tarii.  Pe pagina Facebook a evenimentului sunt disponibile aplicatii atat pentru inscrierea de restaurante, cat si pentru efectuarea de rezervari.

Pentru cei pasionati de gastronomie lista completa a restaurantelor participante si discounturile oferite de acestea este urmatoarea:

OFERTE BUCURESTI

Osho Primaverii: 25% discount la selectia de vita maturata;
Chicca Fine Dining Herastrau: Set-meniu, doua preparate (fel principal si desert), redus de la 120 la 70 lei
Morgan La Dud: discount 30% la meniuri de degustare (rezervare cu 24h inainte), discount 30% la meniul de foie gras (24 piese);
Goccia : 30% discount la tot meniul, intre orele 12:00 – 16:00, si 25% discount dupa ora 16:00 la tot meniul de mancare si vinuri
Silk sky bar: Meniu special ( Gustare, fel principal, desert, Focaccia, Apa sau Suc sau Pahar de vin Silk) 45 lei/persoana, pana la ora 18:00 + discount 25% la tot meniul de mancare;
TrickShot Restaurant (Mall Promenada): 25% discount la meniul de mancare
Restaurant Zigolini: 25% discount la meniul de mancare;
Mandarin Asian Restaurant: 25% discount la meniul de mancare;
YOSHI Sushi & Teppanyaki Floreasca: discount 25% la meniul de mancare;
Mica Elvetie discount 30% la intreg meniul;
Restaurant The Harbour : discount 25% la intreg meniul.
NEVES Restaurant: 25% discount la meniul de mancare;
Muse Bistro: Meniul pentru doua persoane:100 de lei;
The Harp Irish Pub & Restaurant: Meniu 25 lei doua preparate ( redus de la 55 lei )
Magnolia Restaurant & Bar: Discount 25% la meniul de mancare.
Ludic discount 25% din tot meniul;
Zebra Caffe & Ristorante: 25 lei persoana (doua preparate);
Cucina di Eleni: Discount 30% la intreg meniul.
Beraria Germana Bragadiru Discount de 25% din meniul de mancare;
Trattoria Belviso: Meniu 25 lei persoana (trei preparate);
Gaudi Bistro: Discount 30% la meniul de mancare;
Aida Bistro: Discount 25% la meniul de mancare.
Ristorante Il Tempiol: Discount 30% la meniul de mancare;
Restaurant Marshal (Hotel Marshal): Discount 40% din meniul de mancare
SALON GOLESCU: Discount 25% din meniul de mancare
Madame Pogany: Discount 30% din meniul de mancare
Bacania Veche – The Charity Shop: Meniu 25 lei persoana (doua preparate)

OFERTE TIMISOARA

Restaurant Merlot: Business lunch intre orele 12-16 redus cu 30% – de la 35 la 25 lei
Restaurant Casa Bunicii 2: Set meniu la 25 de lei de persoana.
Sabres Restaurant Timisoara: 25% discount intre orele 12:00 si 16:00;
Restaurant Gloria Timisoara: Meniu 25 lei persoana (doua preparate)

OFERTE IASI

CUIB: Meniu 20 de lei de persoana pentru 3 feluri vegetariene;
Restaurant Alexandru discount intre 25-35% din meniu;
Select Hotel (restaurant CinCin): Desert gratuit la achizitionarea a doua feluri de mancare;
Restaurant Toujours: 25 de lei doua preparate.

OFERTE BRASOV

Bistro de l’Arte Meniu 25 lei doua preparate pentru masa de seara (de la ora 17 pana la final) plus o surpriza din partea casei;
Pilvax (bucatarie maghiara): 25-35% discount la meniu.

OFERTE CLUJ-NAPOCA

Bistro Sorriso : Discount 25% la unele specialități italiene din meniu; ATENȚIE, programul este de luni până vineri, 8-18!
Tonight Restaurant-Pizzerie : Meniu 25 de lei pentru doua preparate;
Hotel Meridian: Discount intre 25-35% din meniu.

 

Pentru restaurante: Administrare mai multe locatii din acelasi cont

Pentru ca o parte dintre dvs aveti mai multe restaurante in grija si ne-ati cerut acest lucru, am implementat facilitatea de a administra toate locatiile din acelasi cont.

Ca si utilizare, veti observa ca totul este foarte simplu – acolo unde este cazul, locatiile vor apare intr-o lista (dropdown) de unde veti putea selecta restaurantul pentru care doriti sa adaugati o noua oferta, sau la care doriti sa-i modificati informatiile ce apar pe site.

Meniul zilei in Arad

Saptamana aceasta am inceput sa ne extindem si in alte orase, iar primul pe lista a fost Aradul. Si pentru ca vrem ca site-ul nostru sa va fie cat mai util, am lansat pe Facebook o intrebare:

Ce restaurante preferate aveti in Arad, pentru care v-ar place sa listam meniul zilei?

Si va invitam pe toti cei care mancati meniul zilei in Arad si v-ar place sa gasiti pe AziLaPranz.ro si ofertele de la restaurantele voastre preferate, sa ne ajutati cu sugestii.

Bineinteles, puteti folosi si formularul “Propune o locatie” din cadrul site-ului, unde aveti posibilitatea sa introduceti mai multe detalii despre restaurantele propuse.

Meniul zilei in Timisoara

Asa a inceput totul – de la o simpla problema de-a noastra. Unde mancam azi? Pentru ca diversitatea de oferte de Meniul zilei din Timisoara crescuse exponential anul trecut, era din ce in ce mai greu sa ne hotaram ce si unde sa mergem sa mancam in ziua respectiva. Si va dati seama, ca mersul din usa in usa, pentru verificarea meniului nu-i suradea niciunuia dintre noi.

Ideea unui site care sa stranga toate ofertele din oras, combinat cu un serviciu de newslettering, care sa te ajute in fiecare dimineata sa hotarasti unde vei manca in ziua respectiva, a venit in mod foarte natural. Mai ales ca nu mica ne-a fost mirarea cand in urma unui mic studiu de piata, nu am gasit un astfel de serviciu functional.

Restul e istorie 🙂